top of page

De natuur in de Abruzzen

De natuur in de Abruzzen is zo veelzijdig en adembenemend mooi dat wij hier graag wat extra aandacht aan willen besteden. 

In de direkte omgeving van ons huis vinden we het Parco Nazionale della Majella - www.parcomajella.it 

Het is het eerste PAN-Parks van West-Europa. La Majella, door de inwoners van Abruzzo liefkozend "la madra montagna" genoemd, bestaat uit een indrukwekkende groep hoge bergen. Majella is een kalkmassief, rijk aan grotten en holen, met meer dan 60 bergtoppen, waarvan 30 hoger dan 2000 meter. Het wordt gevormd door verlaten hoogvlaktes en steile dalen. De Monte Amaro is met 2793 meter de hoogste berg en de tweede hoogste top van de Appenijnen.  De Majella is uniek door zijn ligging, dicht bij de Adriatische Zee en op een kruispunt van meerdere klimaten. Hierdoor is er een zeer gevarieerde flora en fauna.

Het Majella-gebergte wordt in het oosten doorsneden door diepe kloven waar de mens door de eeuwen heen zijn sporen heeft nagelaten. Hermitage (eremi, verlaten kluizenaars kloosters) en herdershutjes (tholos) zijn de zichtbare overblijfselen, maar er is ook veel onzichtbaar. Uit recente opgravingen blijkt dat op de hoogvlaktes van het park al in de oertijd grond werd gecultiveerd. In het Vale Giumentina is recent een educatief centrum geopend over de paleontolitische tijd. Educatie, wetenschap en natuurbehoud staan in het park in een hoog vaandel, in verschillende dorpen aan de rand van het park zijn bezoekerscentra waar u veel informatie kunt vinden. Vanzelfsprekend vindt u in ons huis ook veel informatie over de omgeving en prachtige fotoboeken. 

Op ongeveer drie kwartier rijden ligt het Parco Nazionale del Gran Sasso e Monti della Laga -www.gransassolagapark.it 

Boven het rotsmassief van de Gran Sasso steken de toppen van de Corno Grande (2912) en de Corno Piccolo (2655) uit als twee haaientanden.
Op de oostflank van de Gran Sasso ligt de Calderonegletscher, de zuidelijkste gletscher van Europa. Ten zuiden strekt zich de Campo Imperatore uit, een geweldige hoogvlakte, immens groot en ook wel Klein Tibet genoemd. Zo moet het begin van de aarde eruit hebben gezien. Het staat bekend om zijn bloemenpracht in lente en zomer. In de zomer kan het, wanneer de temperatuur aan de kust stijgt, hier nog lekker koel zijn. Hier kunt u geweldig mooie wandelingen maken die allen goed zijn aangegeven. Ook vindt u hier "Ristoro Mucciante" een restaurant op de hoogvlakte waar u zelf buiten vlees kunt grillen. Vooral de specialiteit arrosticini zijn hier heerlijk. Op de feestdag van het schaap, 5 augustus, komen hier duizenden schapen met herders. Het is een hele bezienswaardigheid. Ook de Fauna is bijzonder in dit nationale park. Door speciale programma's zijn de oorspronkelijke dieren weer volop aanwezig. Met wat geluk kun je hier steenbokken, wolven en beren zien. Reeën en herten komen veelvuldig voor. Ook de koningsadelaar, havik en ransuil zie je hier met grote regelmaat. Het ruige gebied van dit nationale park is maar spaarzaam bewoond. Toch tref je aan de randen van het park prachtige dorpen waaronder Santo Stefano de Sassanio en Calascio (hier zijn o.a. de films "Lady Hawk" met Ruger Hauer en "The American" met George Clooney, opgenomen. 

Ook aan de Adriatische kust liggen twee beschermde natuurgebieden de Riserva Naturale di Punta Aderci - www.puntaderci.it en het natuurgebied Torre del Cerrano - www.torredelcerrano.it

De totale kustlijn van Abruzzo beslaat 133 kilometer. Lange zandstranden, druk (vooral door lokale bewoners) bezochte betaalde stranden, waar je je één voelt onder de italianen en onder de parasols. Prachtige kleine stranden grenzend aan pijnboom bossen die hun schaduw op het strand werpen. Rots- en kiezelstranden. Ieder vindt hier een strand naar zijn smaak. Het strand van Punta Aderci is echter een goed bewaard geheim. Na een kleine wandeling tref je onderaan de heuvel prachtige kiezelstranden met uitzicht op een trabocchi.
De Trabocchi kust van Abruzzo is uniek. Nergens ter wereld tref je deze bouwwerken aan. Niemand weet wanneer deze houten "vis-machines" zijn ontstaan. De eerste beschrijvingen van de trabocchi dateren van 1400 maar het is wel zeker dat ze nog ouder zijn. De vissershutjes gebouwd op houten palen enige meters uit de kust zijn bereikbaar via een gevaarlijke brug, ook op houten palen. Het is voor de vissers zo eenvoudig hun netten uit te gooien en deze via een ingenieus systeem binnen te halen. De meeste zijn verboden voor bezoekers maar een aantal zijn gerestaureerd en geschikt gemaakt als restaurant. Een romantische ervaring.

bottom of page